Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/totalide/public_html/budiekofin.com/application/config/config.php on line 7

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead

Filename: config/config.php

Line Number: 7

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/totalide/public_html/budiekofin.com/application/config/config.php:7)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 662

Budi eko fin-a :: Počeo je projekat za prevenciju od poplava
Postavljeno 14.12.2017.
Počeo je projekat za prevenciju od poplava
kliknite na sliku za uvećanje
URBAN PREX je prvi korak u rešavanju problema poplava u urbanim sredinama
 
Projekat URBAN - PREX je zajednički projekat Mađarske i Srbije koji ima za cilj unapređenje načina na koji se reaguje na poplave. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije preko  Interreg IPA-CBC Mađarska-Srbija.
 
Prirodno-matematički fakultet je 12.12.2017. godine organizovao konferenciju u kongresnom centru Master Novosadskog sajma i time zvanično započeo realizaciju ovog projekta. Na konferenciji su govorili dr Stevan Savić, rukovodilac projekta, dr MilicaPavkov Hrvojević, dekan Prirodno matematičkog fakulteta, dr Tamás Gál i András Zénó Gyöngyösi, profesori Univerziteta u Segedinu i Dragan Milošević, saradnik na projektu.
 
Usled klimatskih promena poslednjih godina smo svedoci obilnih padavina i pljuskova koji brzo i lako dovode do poplava u urbanim sredinama. Postojeća infrastruktura ne može na pravi način da primi ove nepogode i dolazi do brojnih problema, koji imaju materijalne, ali često i zdravstvene posledice.Motivisani ovim stanjem stučnjaci iz Vojvodine i južnog dela Mađarske su se udružili u zajedničkom prolanaženju rešenja i načina na koji bi ovakve situacije u budućnosti mogle da se izbegnu. Projekat URBAN - PREX je rezultat te zajedničke saradnje i rada.
 
U urbanim sredinama, konkretno gradovima Novom Sadu i Segedinu zajedničkim radom sa gradskim institucijama nadležnim za taj problem biće detektovana najugroženija područja koja će potom biti i zaštićena.Pored toga u planu je i kreiranje posebne aplikacije koja bi u realnom vremenu izveštavala o opasnostima od poplava i pružila mogućnost blagovremene rekcije.
 
Dr Stevan Savić, rukovodilac Urban Prex projekta objašnjava na koji način će se realizovati projekat i koji su osnovni koraci u tome.
 
“Što se tiče konkretnih aktivnosti i ciljeva nakon konferencije kreće realizacija projekta biće postavljene dve mreže padavinskih stanica, u urbanim sredinama u Novom Sadu i Segedinu, kao i monitoring. Uz to će se razviti i model koji će vršiti prognozu od 24 do 48 sati o mogućim padavinama koje mogu da se pojave i samim tim da izazovu poplave na određenim prostorima. Zajedno sa kolegama sa Fakulteta tehničkih nauka, koji su partneri u ovom projektu, ćemo uraditi određene kalkulacije. Recimo, koliko treba kiše da padne u određenom vremenskom periodu da bismo došli do tog kritičnog nivoa. Na osnovu toga ćemo dalje da pružamo informacije i dajemo upozorenja.“
 
Značaj pokretanja URBAN - PREX projekta svakako će vremenom biti sve očigledniji, a rukovodioci projekta se nadaju da će u naredne dve godine moći da se vide konkretni rezultati. Prognoza padavina će uvek bizi vidljiva na portalu projekta, društvenim mrežama i preko aplikacije i na taj način dostupna kako medijima, tako i stanovništvu Vojvodine i Mađarske.