Postavljeno 27.04.2011.
Sajam održivog razvoja
kliknite na sliku za uvećanje
Beograd - na platou ispred tržnog centra Ušće u subotu 23. aprila, studentska organizacija AIESEC, organizovala je sajam održivog razvoja u okviru projekta “Odgovorni mladi, održiva budućnost”. Cilj sajma je bio predstavljanje kompanija i nevladinih organizacija koje su lideri u odživom razvoju u Srbiji, kao i prezentacija pobedničkih projekata konkursa “Odgovorni mladi, održiva budućnost”.
 
Pored zanimljivog programa, posetioci sajma su bili u prilici i da se upoznaju sa programima  partnerskih kompanija AIESEC-a koji su usmereni na podsticanje održivosti naše zajednice. Prisutni su mogli da saznaju nešto o akcijama, projektima i programima nevladinih organizacija koje direktno utiču na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt održivog razvoja i eventualno se uključe u iste, kako bi i sami postali nosioci pozitivnih promena u našem društvu.
 
Među učesnicima sajma pojavili su se i pobednici takmičenja u Briselu, Strawberry Energy sa svojim punjačem na solarnu energiju. Oni su detaljnije opisali kako funkcioniše njihov izum, kako je izgledalo takmičenje u Briselu i pozvali goste sajma da sa svojim telefonima sami isprobaju solarni punjač.
 
Program „Odgovorni mladi, održiva budućnost“, u okviru kog je organizovan sajam, jeste projekat studentske organizacije AIESEC koji je pokrenut 2008. godine sa ciljem da se mladima u Srbiji priblizi pojam održivog razvoja i pruži šansa da sami utiču na održivi razvoj u svojoj okolini. Centralni deo projekta jeste konkurs za projektne ideje sa temama koje podržavaju jedan od aspekata održivog razvoja. Što znači da po jedan projekat iz ekonomskog, ekološkog i socijalnog stuba je dobio po 1000 evra za realizaciju.
 
Ove godine pobednici su:

Zeleni preduzetnik - edukacija mladih o važnosti preduzetništva u domenu održivog razvoja, a naročito u oblasti obovljivih izvora energije.
Sunčane stanice - Ugradnja solarnih panela u stanice javnog prevoza i napajanje staničnih reklama putem sunčeve energije.
Volonterija - kreiranje baze volontera, njihova edukacija i njihova konstanta uključenost u rad sa decom sa invaliditetom.
 
Pored konkursa i sajma, održane su i edukacije u 5 gradova Srbije, Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, kako bi se mladima koji imaju želju i ideje pomoglo da napišu projekat.
 
O AIESEC-u
AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladim ljudima da otkriju i razviju sopstvene potencijale. Prisustvom na preko 1.700 univerziteta u preko 107 zemalja sa preko 50.000 članova, AIESEC je prepoznata od strane Ujedinjenih Nacija kao najveća studentska organizacija na svetu.
 
Za više informacija:
 
Vladimir Mitić
Menadžer za odnose sa javnošću
Mobilni: +381.64.168.23.98
mitic.vladimir@aiesec.net
www.aiesec.org.rs