Postavljeno 11.11.2011.
Konferencija „Štedimo energiju - investirajmo u budućnost“
kliknite na sliku za uvećanje
Dobro gazdovanje energijom
 
Učesnici konferencije o energetskoj efikasnosti i potencijalima obnovljivih izvora energije „Štedimo energiju – investirajmo u budućnost“, održanoj 08. novembra 2011. godine, u Čačanskoj banci u Novom Beogradu, poručili su da prioritet u proizvodnim procesima u Srbiji treba da bude dobro gazdovanje energijom.
 
Ušteda energije, niži troškovi korišćenja energije i povećanje profita direktni su efekti uvođenja energetskog menadžmenta u sistem proizvodnje, istakao je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Goran Jankes. Organizovani sistem energetskih menadžera u industriji doveo bi do smanjenja potrošnje energije za više od 15% u periodu od tri godine. Navodeći brojne primere iz prakse, profesor je ukazao na činjenicu da bi se samo modernizacijom kotlova i sistema za paru postigla ušteda oko 30% energije u industriji.
 
Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Dragan Šešlija naveo je da potencijal za povećanje energetske efikasnosti pneumatskih sistema u industriji, pri prosečnoj uštedi od 30% i ceni električne energije od 0,05 centa po kilovat času, iznosi oko 26 miliona evra godišnje. Kada bi se u potpunosti iskoristio ovaj potencijal uštede, ne bi bila potrebna proizvodnja Hidroelektrane Zvornik ili polovina proizvodnje Termoelektrane Kolubara.
 
U okviru predavanja o efikasnom korišćenju pneumatskih sistema profesor Šešlija je demonstrirao rad mašine pod pritiskom i lociranje gubitaka energije.
 
O potencijalima obnovljivih izvora energije i finansijskim aspektima primene energetskih mera govorio je Miloš Kostić iz CEEFOR-a Beograd, dok je predstavnik Čačanske banke Predrag Radović prezentovao kreditnu liniju za uštedu energije.
 
Konferencija, koja je okupila menadžere preduzeća i predstavnike struke, deo je šire kampanje „Štedimo energiju - investirajmo u budućnost“ čiji cilj je doprinos edukaciji građana o mogućim načinima uštede energije i uštede novca efikasnijom upotrebom energije. Naredne dve konferencije biće održane 15. novembra u Čačku i 29. novembra u Kraljevu.
 
Više infomacija:
Biljana Jovanović
Takovska 45/6
11000 Beograd, Srbija
T.+ 381 (0)11 27 69 457
M.+ 381 (0)65 63 60 063, (0) 63 42 01 83
E. pr@stedimo-energiju.com
W. www.stedimo-energiju.com