Postavljeno 26.07.2012.
RE/8 Design Park 2012 - Nedelja eko dizajna
kliknite na sliku za uvećanje
Manifestacija je održana od 9. do 15. jula, u Novom Sadu.
 
Lokacije: Kulturni centar Novog Sada, Exit village, Exit festival
 
nedelju, 15. jula, završen je drugi po redu RE/8 Design Park, jedina „Nedelja eko dizajna“ u regionu. Autorke ove multimedijalne manifestacije, grafičke i modne dizajnerke-sestre Tijana i Mila Popović, uspele su da podignu ovaj skup na internacionalni nivo i dovedu učesnike iz čitavog regiona. Predavači,  radioničari, kao i izlagači bili su ne samo umetnici i dizajneri koji godinama unazad uspešno deluju koristeći reciklažu, rekonstrukciju i rimejk kao osnove svog stvaralačkog rada sa naših prostora, nego i umetnici iz Mađarske, Rumunije i Finske.
 
Domaćoj publici se osim artrističkih i individualnih izleta primenjenih umetnika u svet u reciklaže koju su koristili kao sredstvo u komunikaciji sa okolinom, predstavio i Tom Szaky, amerikanac mađarskog porekla koji stoji na čelu čuvene kompanije Terracycle iz New Jersey-a, koja zarađuje milione reciklirajući ambalažu i praveći čitavu paletu veoma popularnih proizvoda od aksesoara do đubriva. Još  jedan veoma uspešan mladi industrijski dizajner Henri Eppert iz Finske promovisao je svoj pronalazak - jaknu koja je napravljena od 70 posto recikliranog materijala i 30 odsto biorazgradivih sirovina, čuvene finske marke Rapala, za koju je dobio više nagrada i priznanja.
 
Osim ovih, za domaću publiku, možda i najzanimljivijih sadržaja, u toku sedam dana trajanja, RE/8 Design Park je ponudio niz radionica - workshopova, predavanja, projekcije filmova, performansa, dok su na jednom mestu u Klubu „Tribine mladih“ Kulturnog centra Novog Sada predstavljeni najuspešniji radovi iz selekcije Srpska Redizajn scena. Ova izložba obuhvatila je dvadeset radova kojima su učesnici konkursa na zanimljiv i autentičan način predstavilvi svoje viđenje umetnosti i dizajna kroz primenu reciklaže, rekonstrukcije i redizajna. Pored domaćih autora, akademskih slikara, vajara, dizajnera i arhitekata među kojim su svoje radove izložili i Aleksandar Bunčić, Robert Farkaš, Neda Pitulić, Miroslava Raković, Ana Đorđević, Erna Terek, Stanislava Sinđelić i drugi, svoje instalacije su prikazali i mađarski umetnici Ede Sinkovics, Robert Gyuris, Kis Endre i Zsolt Ferenczy, koji godinama deluju u pravcu trash umetnosti i rimejk forme.
 
Izložbom je 09. jula svečano otvoren RE/8 Design Park, dok je poslednjih nekoliko dana cela postavka upotpunjena najboljim radovima učesnika radionica, uglavnom studenata Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti iz Novog Sada, kao i 4 studenata Univerziteta za dizajn „ Aurel Vlaicu“iz Arada, Rumunija  koji su kao gosti učestvovali na svim radionicama.
 
Pored zanmljive postavke u Kulturnom centru Novog Sada koja je trajala svih 7 dana, najviše interesovanja privukle su radionice koje su se održavale na više lokacija u gradu, među kojima je za one posebno zanimljivog sadržaja, najinteresantnija bila na Štrandu u „Exit village-u“, u Exitovom kampu gde su se pravile reprodukcije poznatih umetnika od đubreta i viseće modularne bašte od plastičnih flaša. Performansi koje je grupa mađarskih umetnika izvodila na tvrđavi za vreme trajanja Exita, kao i instalacije od đubreta simboličnih naziva: Slepa ulica, Rezervna Venera i Granilčni sindrom privukla je velik broj slučajnih prolaznika kao i onih koji su sa namerom da vide ove zanimljive sadržaje bila na licu mesta.
 
Još jedno od ekskluzivnih i svakako aktuelnih dešavanja na „Nedelji eko dizajna“ jeste srpska premijera rumunskog interaktivnog filma Kiddo, gde je domaća publika posle festivala u Kanu i Bukureštu imala priliku da aktivno učestvuje u razradi radnje filma, menjajući svojim reakcijama tok, kao i sam kraj filma. Gosti na premijeri održanoj u Novom Sadu bili su reditelj i scenarista filma Millo Simulov, kao i producent filma i veći deo ekipe.
 
I za kraj, ono što svakako ne smemo zaboraviti da izdvojimo kao veoma značajnu kariku cele ove zanimljive i edukativne ekološke priče koja kao osnovu formu nalazi korene u reciklaži i upotrebi đubreta u umetnilke, ali i industrijske svrhe, jeste činjenica da su svih sedam dana trajanja festivala na svim lokacijama na kojima se održavao kamere rumunske producentske kuće Ono Pictures, na čelu sa rediteljem Onoriom Feleom, beležile svaki trenutak dešavanja na RE/8 Design Parku. Najzanimljiviji delovi će se montirati i u formi dokumentarnog fima o ovoj zanimljivoj internacionalnoj manifestaciji prikazivati na festivalima širom Evrope, a mi ćemo imati prilike da ga vidimo već dogodine na sledećoj „Nedelji eko dizajna.“
 
Pokrovitelji RE/8 Design Parka 2012 su bilii Erste banka i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.
 
Više infomacija na adresi RE/8 Design Parka: http://re8designpark.com/sr