Postavljeno 30.01.2011.
Specijalni rezervat Prirode Zasavica
kliknite na sliku za uvećanje

Položaj rezervata
 
Na samo 80 km od Beograda prema zapadu, i 70 km od Novog Sada ka jugu, u plodnoj sremsko-mačvanskoj ravnici smešten je Specijalni rezervat prirode Zasavica. Još kod isključenja sa auto puta kod Sremske Mitrovice nailazi se na tabla koje upućuju na rezervat. Dalje preko kružnog toka i teretnog mosta preko reke Save, do Vizitorskog centra rezervata vode bilbordi.
 
Karakteristike rezervata
 
Rezervat Zasavica prostire se u severnoj Mačvi i južnoj Vojvodini, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Rečica Zasavica predstavlja staro korito Drine i Save, ukupne dužine 33.1 km, koja je Uredbom Vlade Republike Srbije stavljeno pod zaštitu 1997. godine, sa ukupnom površinom od 1825 ha.
 
Ova očuvana oaza prirode koju karakteriše isprepletanost poplavnih šuma, trstika i otvorenih delova obraslih ponekad i neprohodnom vegetacijom. Najveće prirodne vrednosti rezervata su biljka Aldrovanda za koje je Zasavica jedino stanište u Srbiji i riba Umbra za koje je Zasavica jedno od dva preostala staništa u Srbiji. Rezervat još karakteriše registrovano preko 800 vrsta biljaka, 56 vrsta dnevnih leptira, 40 vrsta vilinih konjica, 25 vrsta riba, 27 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 190 vrsta ptica i 61 vrsta sisara. Mnoge od zabeleženih vrsta biljaka i životinja predstavljaju vrlo retke i ugrožene vrste, koje nemaju samo nacionalni nego i međunarodni značaj. Pored Aldrovande i ribe Umbre Zasavica je jedna od dve lokacije gde se u Srbiju vratio Evropski dabar, koji je od tridesetak primeraka koliko je pušteno 2004 god sada dostiglo sto primeraka. Kad su dabrovi u pitanju prava atrakcija je podignute brane na ušći pritoke Batar u Zasavicu, od kojih je najdužina brana oko 50 m, u koju je ugrađeno 30m3 drveta.
 
Staralac nad rezervatom je nevladina organizacija Pokret gorana Sremska Mitrovica.
 
Turistička ponuda
 
Turizam se odvija u delurezervata otvorenomu turističke svrhe,u selu Zasavica II potes Valjevacdo Zasavica I, potezŠumareva ćuprija, na ukupno 7 km toka i 1 ha površine koju zauzima Vizitorski centar.
 
Turistička ponuda rezervata Zasavica odvija se preko pojedinačnih i grupnih poseta uz sledeće sadržaje: Vožnja brodom "Umbra" kapaciteta 60 osoba koji plovi po najlepšem delu toka Zasavice; individualna vožnja čamcima; pešačke ture; foto safari; aktivnosti za brdvočere i sl.
 
Ciljna grupa na koju u rezervatu najviše računaju i u kom su pravcu je usmerena aktivnost je tzv. školski turizam (osnovne, srednje, više i visoke obrazovne ustanove). Posete u rezervatu su organizovane preko jednodnevnih ili višednevnih poseta uz unapred pripremljen i dogovoren program aktivnosti.
 
Pešačke ture
 
Za goste koji više preferiraju šetnji kroz prirodu predviđene su lake (3 km) i srednje (6 km) ture pešačenja uz Zasavicu sa usputnim programom upoznavanja flore i faune rezervata. Velika (srednja) pešačka stazapolazisa lokaliteta Šumareva ćuprija u selu Zasavica I,potom se zemljanom stazom izlazi na asfaltni put, kojim idemo oko 100 m. Silazimo sa asfaltnog puta na zemljani kolski put kojim nastavljamo dalje,put nas vodi uz Zasavicu, kroz šumu i pored zašikarenih livada i njiva do kapije pašnjaka Valjevac. Ulazimo na teren pašnjaka i jednom od greda krećemo se dalje, uz  Zasavicudo Vizitorskog centra. Na početku sredini i kraju trase nalaze se velike dvojezične (srpsko-engleske) informativne table, a na određenim punktovima duž staze su postavljene manje edukativne isto dvojezične table koje daju informacije o vrstama biljaka, životinja i tipu staništa na tom prostoru. Takođe na svakih 100 m su postavljeni markeri za pravac staze.
  
Fotosafari
 
Ljubiteljima fotografisanja prirode nudi se mogućnost foto-safarija. U saradnji sa turističkim organizacijama radi se na planu organizovanja i realizacije birdwatching-a.  
 
Ribolov
 
Za ribolovce Zasavica je pravi raj, tu oni mogu da se okušaju u lovu kvalitetne ribe kaosportski ribolov uz dnevnu dozvolu a može se iznajmiti čamac kojim bi se otisnuli u mirne vode Zasavice. Zasavičke vode bogate su štukom, linjakom, šaranom divljakom, karašom, babuškom i dr. vrstama ribe.
 
Informacije
 
Sve dodatne informacije o poseti rezervata mogu se dobiti na tel/fax: 022 / 614 300. Zainteresovani se mogu se detaljnije informisati preko internet prezentacije rezervata www.zasavica.org.rs.
 
Kontakt osoba za eko ture je Mihajlo Stanković, stručni saradnik rezervata Zasavica.
 
Staralac:
Pokret gorana Sremska Mitrovica
Ul. Svetog Save 19
22.000 Sremska Mitrovica
Tel/fax: 022 / 614 300
e-mail: zasavica@zasavica.org.rs
www.zasavica.org.rs
Kontakt osoba: Slobodan Simić - upravnik rezervata