Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/totalide/public_html/budiekofin.com/application/config/config.php on line 7

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead

Filename: config/config.php

Line Number: 7

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/totalide/public_html/budiekofin.com/application/config/config.php:7)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 662

Budi eko fin-a :: Nacionalni park Đerdap
Postavljeno 23.01.2011.
Nacionalni park Đerdap
kliknite na sliku za uvećanje
Veličanstveno je stajati na obali Dunava. Kako je nekada davno, u vreme velikog rimskog carstva zapisao Plinije Stariji, rimski istoričar i pisac, tako je čini se i danas, kada pod kosim zracima kasnog sunca, bez obzira kog godišnjeg doba, Dunav posmatrate u Đerdapu. Dunav i Đerdap su celina koja teško da bilo koga može ostaviti ravodušnim. Oduševljenje bogatstvom prirodne raznolikosti, ali i strahopoštovanje pred silama Majke Priorde koja je tvorac, krajnje su tačke na skali kojima se meri ono što Nacionalni park Đerdap izaziva kod ljudi.
 
Neobična mešavina tradicionalnog i modernog. Sklad suprotnosti na raskrsnici puteva istoka i zapada. Nacionalni park Đerdap. Prostor od 63 608 hektara ukrašen je fascinantnim i neponovljivim spomenicima prirode koji su vekovima putopiscima, pesnicima, slikarima mamili najlepše reči, stihove,  slike, godine . Ovde, u Đerdapu, upoznaćete jedno od najlepših geografskih područja Evrope, najdužu i najstariji vodenu probojnicu, najveći arheološki i prirodnjački muzej na otvorenom  starog kontinenta –  nešto što je teško rečima opisati. Nacionalni park Đerdap treba  doživeti . . . Svim čulima . . .
 
VREMEPLOV
Dah istorije u Nacionalnom parku Đerdap možete osetite u šetnji, spoznavši kako su hljadama godina ljudi trajali na ovoj granici istorijskih vetrova. Đerdap je svojevrsni vremeplov jer vas vodi u osam milenijuma star Lepenski Vir, naselje neolitskih ribara koje predstavlja središte jedne od najsloženijih kultura praistorije. Rimljani su premostili Dunav, usekli put kroz Đerdapsku klisuru, a kao trag i svedok o snazi i bogatstvu negdašnjeg rimskog carstva  ostali su Trajanova tabla i palata Diana.Legenda o lepoj devojci Golubani još uvek živi u najvećoj, Šešir kuli Golubačke tvrđave, koja svojim kulama i zidinama trajno svedoči o  graditeljskom umeću i znanju srednjevekovnih  srpskih velmoža i graditelja.

SAMONIKLA BOTANIČKA BAŠTA
Dosadašnjim istraživanjima flore Đerdapa zabeleženo je više od 1100 biljnih vrsta, a ovo veliko florističko bogatstvo ograničeno je na relativno malom području od svega 640  км2 što ga čini jednim od najznačajnijih delova Srbije i Balkanskog poluostrva. Nacionalni park Đerdap odlikuje najgušća flora i jedan je od najznačajnijih centara florističke raznovrsnosti. Nije preterano reći da je Đerdap danas mala prirodna botanička bašta sačinjena od vrsta različite starosti i porekla. Jedina razlika sa pravom botaničkom baštom je u tome  ''đerdapsku baštu'' stvarala priroda poslednjih nekoliko stotina hiljada godina. Ovakvo prirodno bogatstvo, koje se nalazi pod raznorodnim pritiscima čoveka, treba sačuvati, pre svega zbog njegove neponovljivosti.
 
ĐERDAPSKA  AVANTURA
Priroda je ovim prostorima podarila raznovrsne i bogate uslove za život i razvoj različitih vrsta divljači i riba. Preteče današnjeg jelena krstarile su šumama Đerdapa još u vreme Lepenskog Vira, čiji su stanovnici vajali ribolike skulpture oslonjeni na moćni Dunav. Na ovom se prostoru se i danas mogu sresti ris, vuk, šakal, јeleni, srndaći, divlje svinje o kojima rado pričaju lovci i ljubitelji prirode.Vrtlozi i virovi pogoduju mnogim vrstama riba, naročito somu koji dostiže težinu i do 100 kg, a Dunav i njegove obale su evropska međunarodna magistrala, kojom prolaze i povremeno se zadržavaju praktično sve vrste evropskih ptica kontinentalnih vodenih staništa.
 
Ono što je priroda stvarala vekovima, ostavivši u Đerdapu, njegovim šumama i okomitim liticama grebena, klisura i kanjona, retku živu knjigu istorije biljnog i životinjskog sveta možete pročitati uz stručnu pomoć vodiča Javnog preduzeća ’’Nacionalni park Đerdap’’, upravljača zaštićenog područja.
 
Informacije o pešačkim stazama, posmatranju ptica, vidikovcima, planinarenju u NP Đerdap možete dobiti u JP ’’NP Đerdap’’ u Donjem Milanovcu, Kralja Petra I 14 ili na telefon 030/590 778 i email: office@npdjerdap.org.

Napomena: Ture su praktično primenjive, ali uz javljanje i saglasnost JP "NP Djerdap!"