Postavljeno 29.08.2014.
Bilten projekta “Danube PIE”
kliknite na sliku za uvećanje

“Product Innovation throught Eco design in the Danube region“
 
(Danube PIE)
 
„Inоvаciја prоizvоdа krоz primenu еkо dizајna u dunаvskоm rеgiоnu”
 
 
Poštovani,
 
želimo ukratko da Vam predstavimo elektronski bilten (newsletter) projekta Danube PIE sastavljen od strane svih partnera na projektu i pozovemo Vas da uzmete učešće u našim planiranim projektnim aktivnostima koje traju do kraja 2014. godine. Bilten možete preuzeti klikom ovde.
 
Danube PIE je međunarodni projekat koji je finansiran od strane Evropske komisije kroz program CIP (Competitiveness and Innovation Program), sa trajanjem od 21 meseca (april 2013 - decembar 2014 godine). Glavni cilj projekta jeste edukacija malih i srednjih preduzeća dunavskog regiona u oblasti eko dizajna, i to najviše onih koja posluju u oblastima povezanim sa ambalažom i pakovanjem, ali i malih i srednjih preduzeća koja posluju u svim proizvodnim sektorima i imaju potrebu za unapređenjem primene eko dizajn pristupa u svom poslovanju.
 
Učesnici Danube PIE projekta su institucije iz šest evropskih zemalja (Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Srbija), a nosilac projektnih aktivnosti u Republici Srbiji je Univerzitet u Novom Sadu, tačnije kancelarija Evropske preduzetničke mreže na Univerzitetu (Enterprise Europe Network - EEN), dok su agencije za marketing, konsalting i eko dizajn „Total Idea“ i „Ecodesign“ iz Novog Sada stručni saradnicina projektu koji će pružiti specifične usluge iz oblasti eko dizajna malim i srednjim preduzećima uključenim u projekat.
 
Danube PIE koristi eko dizajn kao moćnu alatku da ohrabri inovacije u tradicionalnom poslovanju i uvede takav pristup koji treba da obezbedi smanjenje troškova, kroz efikasniju upotrebu materijala i energije, očuvanje životne okoline i širenje na tržište, uvođenjem novih održivih proizvoda i sa povećanjem konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.
 
Projektni tim iz Republike Srbije kroz organizovanje promotivnih događaja, okruglih stolova, treninga i konsultacija vrši edukaciju svih zainteresovanih malih i srednjih preduzeća, u cilju uvođenja eko alata u njihovu proizvodnju i njihove poslovne procese. Učešće na svim događajima i pružanje konsultantskh usluga odabranim preduzećima je potpuno besplatno, u cilju unapređenja poslovnih procesa u smeru eko dizajna i povećanja konkurentnosti preduzeća.
 
Ukoliko ste zainteresovani da se priključite aktivnostima i treninzima iz oblasti eko dizajna, kao i da sprovedete detaljnu analizu Vašeg odabranog proizvoda primenom Ecodesign+ softverskog paketa, pošaljite e-mail na adresu danubepie@uns.ac.rs kao i osnovne podatke Vašeg preduzeća/organizacije i informacije o kontakt osobi.
 
Krajni cilj koji treba da ostvari projekat Danube PIE za mala i srednja preduzeća jeste uvođenje eko dizajn preporuka, kako bi data preduzeća ostvarila što veću efikasnost i što manji negativni uticaj na životnu sredinu. Takođe, projektni konzorcijum sprovodi aktivnosti međunarodnog umrežavanja preduzeća/organizacija koja deluju u sličnim granama proizvodnje/pružanja usluga i koje imaju potrebu za pronalaženjem partnera I poboljšanjem svojih procesa, a gde primena eko dizajn pristupa može biti od velike pomoći.
 
Određeni broj odabranih preduzeća/organizacija imaće prilike da prisustvuje događaju SETAC 20th LCA Case Study Symposium, koji se organizuje u Novom Sadu krajem novembra 2014. godine. Više informacija o ovom događaju biće saopštene naknadno preduzećima/organizacijama koje iskažu interesovanje za učestvovanjem na projektu Danube PIE, a osnovne informacije mogu se pronaći na: http://lcanovisad.setac.eu.
 
Srdačan pozdrav od strane Danube PIE projektnog tima!
 
Kontakti:
Prof. dr Vojin Šenk, rukovodilac projekta
danubepie@uns.ac.rs
 
Doc. dr Mladen Radišić, član projektnog tima
mob: +381 (64) 144 70 48
danubepie@uns.ac.rs
 
Vladimir Nikić, član projektnog tima
mob: +381 (63) 11-33-012
danubepie@uns.ac.rs