Postavljeno 04.06.2015.
Završen projekat „Danube Pie”
kliknite na sliku za uvećanje
Završen projekat „Danube Pie - Inovacija proizvoda kroz primenu eko dizajna u dunavskom regionu”
 
Projekat Danube PIE, koji je imao za cilj edukaciju malih i srednjih preduzeća dunavskog regiona u oblasti eko dizajna, uspešno je završen u decembru 2014. godine. Eko dizajn polazi od pretpostavke da uticaj koji proizvod ima na životnu sredinu treba da se uzme u obzir i da on treba da se smanji u svim fazama životnog ciklusa proizvoda. Ove faze su vađenje sirovina, proces proizvodnje, promocija i distribucija proizvoda, samo korišćenje i na kraju odlaganje.
 
Ovaj međunarodni projekat, finansiran od strane Evropske komisije u trajanju od 21 meseca, okupio je učesnike iz šest evropskih zemalja (Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Srbija). Nosilac projektnih aktivnosti u Republici Srbiji bio je Univerzitet u Novom Sadu, tačnije kancelarija Evropske preduzetničke mreže na Univerzitetu (Enterprise Europe Network - EEN), koji je za potrebe projekta sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Partneri na projektu koji su pružili ekspertske usluge iz oblasti eko dizajna bile su agencije za marketing, konsalting i eko dizajn „Total Idea“ i „Ecodesign“ iz Novog Sada.
 
U skladu sa glavnim ciljem projekta, koji je podrazumevao podizanje svesti o eko dizajnu, ali i uvođenje eko alata u proizvodnju preduzeća, i to najviše onih kojaposluju u oblastima povezanim sa ambalažom i pakovanjem, projekti tim iz Srbije organizovao je niz promotivnih događaja, okruglih stolova, treninga i konsultacija.  
 
Učešćem na mnogobrojnim relevantnim događajima poput međunarodnih konferencija CRINSS, Renexpo i SETAC, kao i samostalnim organizovanjem promotivnih i informativnih predavanja, sprovedena je edukacija preko 100 preduzeća iz oblasti eko dizajna.Projektni tim iz Srbije je tokom trajanja projekta učestovao u mnogobrojnim televizijskim emisijama i pokrenuo Facebook stranicu kako bi svi zainteresovani mogli da prate aktuelna dešavanja i događaje vezane za  eko dizajn.
 
U okviru projekta organizovana je serija jednodnevnih treninga kroz koje je prošlo preko 60 preduzeća.Predavači (stručni tim sastavljen od učesnika projekta i departman za proizvodno mašinstvo FTN-a u Novom Sadu) su kroz prenošenje teorijskog i iskustvenog znanja obučili učesnike kako da uvedu eko dizajn standarde u svoje poslovanje.Tom prilikom svi preduzetnici stekli su uvid u osnove eko dizajna, odnosno, životnog ciklusa proizvoda (LCA) i karbonskog otiska proizvoda.
 
Konkretno, oni su upoznati sa korišćenje modernih eko alata pomoću kojih se analizira uticaj proizvoda na životnu sredinu. Takođe, treninzi su bili osmišljeni tako da preduzetnici razmene sopstvena iskustva i rešenja, kao i da se međusobno povežu i poboljšaju svoje proizvodne procese.
 
Projekat Danube Pie omogućio je besplatnu analizu karbonskog otiska proizvoda za odabrana preduzeća. Tu mogućnost dobilo je 8 preduzeća (Ekoto, Elbe-Tir, Kuerk, Offset Print, Tramaxion, Yuco Hemija, Zdravo Produkt i Atelje Anđela) koja su na treninzima pokazala najveću inicijativu i motivaciju za dalje usavršavanje. Detaljne analize proizvoda izvršene su uz pomoć eko alata ECODESIGN+. Svako od osam izabranih preduzeća dobilo je rezultat o karbonskom otisku jednog analiziranog proizvoda, kao i predlog za poboljšanje ekoloških performansi proizvoda.
 
Sa ponosom ističemo da su neka od preduzeća čiji su proizvodi bili detaljno analizirani, uvrstili u svoje poslovanje eko dizajn preporuke, i uspeli da tokom trajanja projekta umanje procenat karbonskog otiska. Tako je firma Ekoto, uz pomoć eko alata i preporukama projektnog tima iz Srbije, uspela da redizajnom smanji karbonski otisak primarnog pakovanja svog proizvoda za čak 40%, odnosno za 15% sekundarnog pakovanja koje se koristi za transport.
 
Kompanija Zdravo Produkt je zahvaljujući dubljim analizama uporedila dve različite vrste pakovanja jednog proizvoda. Dobijeni rezulati pokazali su ogromnu prednost korišćenja jedne u odnosu na drugu ambalažu. Koristeći ambalažu koju ostvaruje čak 75% manje karbonskog otiska, kompanija značajno umanjuje uticaj proizvoda na životnu sredinu, ujedno omogućava kvalitetniji proizvod i čini ga konkurentnijim na tržištu.
 
Realizacija projekta Danube Pie znači veliki korak za Srbiju kada govorimo o očuvanju životne sredine kroz primenu eko dizajna. Ostvareni rezultati su prvi koraci koji treba da iniciraju dalje informisanje i implementaciju inovativnih procesa i principa eko dizajna u poslovanje preduzeća.
 
Zeleni pristup proizvodnji koja teži smanjenjutroškova, kroz efikasniju upotrebu materijala i energije, očuvanje životne okoline i uvođenje novih održivih proizvoda, treba da postane primat proizvodnom sektoru kako bi se i Srbija uključila u intenzivniju borbu protiv klimatskih promena.