Postavljeno 21.05.2019.
Projekat URBAN PREX je uspešno nastavljen uz saradnju sa novim partnerima
kliknite na sliku za uvećanje
U ponedeljak, 20. maja održana je konferencija za novinare, a potom i radionica za javnost i stejkholdere URBAN - PREX projekta sa fokusom na nadzor i predviđanje obilnih padavina.
 
Pun naziv projekta upućuje na glavne teme kojima se on i bavi i koje se razvijaju upravo kroz ove radionice, a sami rezultati projekta se na ovaj način prezentuju javnosti.  “Nadzor, predviđanje i razvoj online javnog sistema ranog upozoravanja za obimne padavine i pluvijalne poplave u urbanim sredinama u pograničnom regionu Mađarske i Srbije” je projekat sufinansiran od strane Evropske unije preko Interreg-IPA CBS Mađarska - Srbija Programa.
 
U potpunosti prateći aktuelne i zabrinjavajuće vremenske prilike koje nas prate ovo proleće, radionica je opravdano imala veliki broj posetilaca i zainteresovanih građana.
 
Na seminaru su govorili dr Stevan Savić, rukovodilac URBAN-PREX projekta, Damir Kondić, VIKNS, Ivan Šećerov, UNSPMF, Jelena Kićanović, UNSFTN, Nenad Stefanović i Dragan Popović, VIKNS.
 
Na ovoj konfereciji organizator samog događaja je bio JKP Vodovod i kanalizacija, koji je istovremeno i jedan od partnera na projektu, predstavljen upravo ovom prilikom.
 
U agendu događaja bile su uvršćene sledeće teme: aktivnosti i rezultati UPRAN-PREX projekta i razvoj mreže padavinskih stanica, dosadašnja iskustva sa aktivacijom velikih vremenskih serija, vizuelne simulacije urbanih poplava upotrebom tehnologije augmentovane realnosti i napredna upotreba geografskih informacionih sistema.
 
Projekat je kao i uvek bio izuzetno zanimljiv stručnoj i široj populaciji, kako lokalnim tako i regionalnim institucijama, jer se bavi vrlo aktuelnim temama koje značajno utiču na svakodnevni život svih nas koji radimo i živimo u gradskim sredinama - pojave ekstremnim padavina koje su naknadno praćene poplavama. Slogan ovog projekta i dalje stoji kao vodilja u njegovoj realizaciji Da se poplave ne ponove i upravo je to poruka koja privlači stručnu javnost i široku publiku na same događaje.

Više fotografija sa radionice pogledajte ovde: 
http://bit.ly/vik-fotografije-urban-prex-radionica