Postavljeno 30.11.-0001.
GReENERGY projekat - Plan za energetsku efikasnost i ozelenjavanje gradova
kliknite na sliku za uvećanje
U prostorijama Privredne komore Vojvodine, u utorak 15. septembra održana je radionica u okviru projekta “GReENERGY”.
 
Osnovni cilj ovog projekta je “Ozelenjavanje gradova - razvoj i promovisanje energetke efikasnosti i održive urbane životne sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije”. Ceo projekat je finansiran od strane Evropske unije preko Interreg - IPA CBC Hrvatska - Srbija programa.
 
Projekat se fokusira na gradske sredine, sa posebnim akcentom na javne zgrade koje su izuzetno veliki potrošač energije i koje su mapirane kao prostori nedovoljne energetske efikasnosti i nedovoljno iskorišćenih obnovljivih izvora energije. Jedan od načina rešavanja ovog problema, koji je predložen projektom, jeste postavljanje zelenih krovova i zidova, kao i solarnih panela na odabranim zgradama u Novom Sadu i Osijeku.
 
Upravo iz tog razloga izgradnjom zelenog krova površine 480 m2 i zelenog zida od 80 m2 projekat će doneti nešto sasvim novo i drugačije za grad Novi Sad. Nakon svih aktivnosti, u trajanju od dve i po godine, ovakav rezultat u vidu izgradnje jedinstvenog samoodrživog sistema zelene infrastrukture koji se instalira na javnom objektu, donosi brojne benefite.
 
Ono što ovaj projekat čini dodatno interesantnim jeste činjenica da će se ceo sistem izgraditi u školi za decu i odrasle sa posebnim potrebama - Milan Petrović u Novom Sadu.
 
Organizator konferencije je Prirodno - matematički fakultet, univerzitet u Novom Sadu. Na ceremoniji otvaranja uz uvodnu pozdravnu reč sve prisutne je pozdravio dr Stevan Savić, rukovodilac GReENERGY projekta.
 
Pristuni su upoznati sa projektom i osnovnim idejama urbanog zelenog koncepta od strane profesora Savića. Nakon toga, Dragan Milošević sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu je otvorilo i razradio temuZnačaja spoljašnjeg termalnog komfora u urbanim sredinama: metode praćenja i analiziranja u cilju unapređenja urbane životne sredine. Posle kratke pauze usledila je još jedna značajna tema koju je otvorila Jelena Dunjić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu; Implementacija NBS koncepta u cilju poboljšanja životnih uslova stanovništva ibiodiverziteta u urbanim područjima - primeri iz sveta i okruženja.
 
Diskusija u kojoj su učestvovali svi predavači i posetioci je bila izuzetno plodonosna, otvorila je mnoge teme koje će biti moguće razraditi ili debatovati i u narednoj fazi projekta. Sve preporučene COVID 19 mere koje su se poštovale nisu omele komunikaciju i diskusiju koja se otvorila.