Postavljeno 24.10.2011.
Svečano „sađenje“ novosadskog „Strawberry Drveta“
kliknite na sliku za uvećanje
Od utorka i u Novom Sadu u upotrebi javni solarni punjač mobilnih uređaja
Treće “Strawberry Drvo” sadi se ispred SPENS-a u Novom Sadu

(Novi Sad, 22. oktobra 2011.) - Elektrovojvodina u saradnji sa gradom Novim Sadom i mladom kompanijom „Strawberry energy“ građanima poklanja „Strawberry Drvo“, javni solarni punjač mobilnih uređaja. Stanovnici Novog Sada, svi namerni i slučajni prolaznici od 25. oktobra 2011. više neće imati prazne baterije na svojim mobilnim uređajima.
 
Svečano „sađenje“ novosadskog „Strawberry Drveta“ održaće se u utorak, 25. oktobra 2011. godine tačno u podne na trgu ispred SPENS-a (SPC Vojvodina) u Novom Sadu. Prisutnima i prvim korisnicima solarnog punjača obratiće se:
 
  • Igor Pavličić - gradonačelnik Novog Sada,
  • dr Tihomir Simić - direktor „Elektrovojvodine“,
  • Miloš Milisavljević - direktor kompanije „Strawberry energy“
 
Postavljanju punjača je prethodila akcija „Ja volim Novi Sad“. Potrebno je bilo napisati poruku koja odgovara na pitanje „Zašto ti voliš Novi Sad?“, a izabrana poruka će biti svečano postavljena na novosadski solarni punjač na ceremoniji otkrivanja.
 
Mobilni telefoni, muzički plejeri, tablet računari, digitalni fotoaparati i drugi prenosivi uređaji napajaće se u centru grada energijom Sunca. Usluga punjenja je potpuno besplatna, a korišćenje javnog solarnog punjača nije vremenski ograničeno. Dovoljno je da dođete do jednog „Strawberry Drveta“, pronađete odgovarajući ugrađeni punjač za svoj uređaj, sednete na ugrađenu klupu i sačekate.
 
Dok se vaš uređaj puni energijom sakupljenom od Sunca, možete se družiti sa drugim korisnicima ovog zelenog sistema i koristiti wireless internet kojim je pokriven trg ispred SPENS-a. Javni solarni punjač zbog ugrađenog sistema za akumulaciju energije može da radi kada je oblačno vreme, kada je zima, pa čak i noću.
 
Mladi članovi tima svoju dužnost čuvanja životne sredine shvataju ozbiljno. Pre postavljanja jesenjih solarnih punjača, „Strawberry energy“ obavio je važnu zelenu aktivnost . Svaki član tima je posadio jednu mladicu drveta. Prosečan čovek tokom života potroši istu količinu kiseonika koju tri drveta proizvedu. Tim poziva sve ljude da obave jedan ovako važan čin za očuvanje naše planete.
 
Ukratko o javnom solarnom punjaču „Strawberry Drvo“:

  • Visok 5 metara;
  • 16 priključaka za sve vrste mobilnih telefona i drugih prenosnih uređaja;
  • Punjenje telefona u intervalima od po 15 minuta;
  • Uređaj ima ugrađen alarm i nalazi se pod video nadzorom;
  • Radi i kad je oblačno, zimi, pa čak i noću;
  • Jednostavno rečeno: korišćenjem ćete poneti deo Sunca u vašem džepu!
 
Strawberry energy
 
Kompaniju “Strawberry energy” čini osam studenata dva univerziteta u Beogradu. Mladi stručnjaci i inovatori su osmislili i realizovali javni solarni punjač za mobilne uređaje - „Strawberry Drvo“ i postavili ga u oktobru 2010. godine na gradski trg u Obrenovcu. Sledeće „Strawberry Drvo“ posađeno je 15. oktobra 2011. godine na platou ispred Opštine Zvezdara u Beogradu.
 
Za projekat javnog solarnog punjača tim „Strawberry energy“ nagrađen je prvom nagradom u kategoriji promocije smanjenja javne potrošnje na evropskom takmičenju „Održiva energija Evrope 2011“ u Briselu u aprilu 2011. godine.
 
Pozivamo Vas da ispratite svečano otkrivanje „Strawberry Drveta“ koje će se održati u utorak, 25. oktobra 2011. sa početkom u 12h na platou ispred SPENS-a (SPC Vojvodina) u Novom Sadu.

Za potvrdu dolaska i sve dodatne informacije možete poslati e-mail: m@senergy.rs ili pozvati Uroša Uljarevića na broj 064/2702-868.