Postavljeno 05.12.2011.
Izložba 12:00
kliknite na sliku za uvećanje
Izložba simboličnog naziva 12:00 predstavlja retrospektivu radova dizajnerskog dua Tijane i Mile Popović, nastalih u saradnji sa instruktorima i korisnicima Radnog centra osoba sa invaliditetom u Novom Sadu.

Izložba se otvara u sredu, 07. decembra u 19 časova, u prostorijama multimedijalnog centra Led Art / Art Klinika, Grčkoškolska 5 u Novom Sadu. Izložba traje do 11. decembra 2011. godine.
 
12 radova - unikatnih modela sa dosta ručnog rada, veza, likovnih i grafičkih intervencija, od ekolških i recikliranih materijala, posle London, Brajtona i Beograda, imaće priliku da vidi i novosadska publika.
 
U simboličnom nazivu izložbe nazire se i poruka koja treba da nas upozori na izuzetno problematičnu situaciju kada je reč o zagađenju i uništavanju prirodnih resursa ali i društvenoj odgovornosti građana. Simbolika broja 12 je mnogostruka. Provlači se kroz ceo koncept, od broja eksponata do uloge broja 12 kroz istoriju i umetnost sa gorućim temama savremenog društva. Simbioza dve ozbiljne tematike, vizualizovane i materijalizovane, kroz umetnički izraz nagoveštavaju urgetnost u rešavanju problema i društvene odgovornosti svakog pojedinca.
 
Kako su se Tijana i Mila Popović od samih početaka opredelile za korišćenje recikliranih materijala u oblikovanju svojih kreacija, koje, tako čine modeli od organskih, potpuno razgradivih materijala poput sirovog lana, platna i pamuka, saradnja sa Radnim cenrom osoba sa invaliditetom se nametnula kao logičan izbor. U radionicama RC poštuju se principi zaštite životne sredine, čime se razvija i podiže ekološka svest, što se svakako ogleda i u estetici i stvaralačkom radu Tijane i Mile. Zbog toga je veoma važno da se doprinosu Radnog centra ukaže dužna pažnja, što je i cilj ove izložbe i izlaganja umetničkih radova u čijoj su realizaciji u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima učestvovali i sami korisnici.
 
Istovremeno, ovakav način proizvodnje i korišćenja usluga je ispravan i duboko humani model koji će se, nadamo se, prihvatiti i usvojiti ne samo umetnici, mala preduzeća i privatnici, već i velike kompanije, institucije i druge društveno odgovorne ustanove u zemlji.
 
Ostvarena saradnja sa korisnicima Radnog centra je u tom smislu, takođe, ukazivanje na neophodnost uključivanja osoba sa invaliditetom u društvene tokove u kojim bi ostvarili svoje produktivne i kreativne potencijale, kao i isticanje kvaliteta i funkcionalnosti proizvoda koji su načinjeni u RC, što je izuzetno značajna integracijska karika, kao i put ka samopouzdanju i samopoštovanju stvaralaca, kao i njihovom daljem kreativnom usavršavanju.
 
Prošlo je pet do 12.