Postavljeno 02.10.2012.
Turistički cvet publikaciji “Ukus Đerdapa”
kliknite na sliku za uvećanje
Turistička organizacija Srbije na Svetski dan turizma, 27. septembra u okviru ceremonije otvaranja 45. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, dodelila je nagrade “Turistički cvet”  u deset kategorija.
 
Među ovogodišnjim laureatima najvišeg priznanja nacionalne turističke organizacije je i JP “Nacionalni park Đerdap” kome se nagrada “Turistički cvet” u kategoriji “Predstavljanje Srbije kao turističke destinacije, preko elektronskih i štampanih medija” dodeljuje publikaciji “Ukus Đerdapa” .
 
U godini kada je je glavna tema promotivne kampanje TOS gastronomija, kada se na svim sajmovima turizma po svetu prikazuje  film „Soulfood Serbia“ i služe srpski gastronomski specijaliteti, JP “Nacionalni park Đerdap” u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, a uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, izdao je knjigu pod naslovom “Ukus Đerdapa” - Tradicionalna kuhinja Nacionalnog parka Đerdap. Ovaj specifični gastronomski vodič predstavljen je 21. marta 2012. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije.
 
„Ukus Đerdapa“ - originalna, zanimljiva i korisna knjiga-kuvar omogućava posetiocima Nacionalnog parka Đerdap, jednog od najlepših i najinspirativnijih delova Srbije, da otkrivaju kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomsku baštinu, koja otvara nove pravce uživanja. U svakom slučaju, doživljaj Đerdapa nikad ne može da bude kompletan a da niste probali ukusne i zdrave specijalitete ovog kraja, da niste upoznali alase i njihove tajne pripemanja riblje čorbe i da uz zvuke izvorne muzike  niste probali đerdapske specijalitete - kaže direktor JP “Nacionalni park Đerdap” Srđan Stefanović, dodajući da “Ukus Đerdapa” ukazuje  kako su povezane kulturna baština i gastronomija, zaštita životne sredine i kulturno-istorijska baština, šta je ono što je specifično i što možemo sa ponosom da pokažemo ljudima iz celog sveta..
 
Istočna Srbija je zbog prirodnih lepota, ekološki očuvanih predela, etničke i etnološke raznovrsnosti potencijalno velika i značajna turistička destinacija, samim tim i najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap ima veliku skalu mogućnosti za održivi turizam. Budući da gastronomija kao tradicionalni element kulturnog nasleđa, predstavlja važan segment turističke ponude i da hrana doprinosi potpunom kvalitetu odmora i kompletnog turističkog doživljaja sredine, gastronomija ima favorizovanu poziciju u turističkoj tražnji.
 
Polazeći od te činjenice, a uz pomoć zainteresovanih strana, bile su to lokalne turističke organizacije Golupca i Kladova, kulturno umetnička društva, hotelijeri, ugostitelji, ali i pojedinci, sprovedena su terenska istraživanja gastronomske kulture stanovništva u naseljima na području NP Đerdap i proizvod našeg zajedničkog rada je knjiga „Ukus Đerdapa-tradicionalna kuhinja Nacionalnog parka Đerdap” koja prikazuje podneblje, poreklo i način pripremanja najrazličitijih specijaliteta ovog područja – objašnjava jedan od autora nagrađene knjige, Jelena Bujdić Krečković, očekujući da će „Ukus Đerdapa” doprineti popularizaciji i razvoju održivog turizma i očuvanju tradicionalnog načina pripremanja hrane, gastronomske baštine i kulture ishrane stanovništva u NP Đerdap.
 
Tim angažovan na izradi ovog specifičnog gastronomskog vodiča računa da će  njena praktična  primena u seoskim turističkim domaćinstvima i ugostiteljskim objektima doprineti  jedinstvenosti turističke ponude, ali i očuvanju gastronomske kulture koja je neodvojivi deo kulturne baštine Đerdapa. Po njima  „Ukus Đerdapa“ korak je na putu povezivanja prošlosti i budućnosti, tradicije i modernosti, hrane i kulture, ekologije i baštine.
 
Više informacija na internet prezentaciji NP Đedap:
http://www.npdjerdap.org/ukusu-đerdapa-prestižno-priznanje-tos-turistički-cvet/