O projektu

VIZIJA
Kupovina za čistiju Srbiju. Prodajom ekoloških proizvoda i njihovim korišćenjem, promocijom eko događaja, ekoturizma i eko izdanja želimo da doprinesemo očuvanju i unapređenju životne sredine u našoj zemlji.
 
MISIJA
Podizanje ekološke svesti kod stanovništva i uspostavljanje sistema prodaje ekoloških proizvoda na jedinstvenoj internet adresi. Pozicioniranje Srbije kao ekološke destinacije i stvaranje prepoznatljivog eko brenda u regionu.
  
O PROJEKTU
Internet projekat BUDIEKOFINa.COM (Budi Eko Fin-a) predstavlja nacionalnu inicijativu za očuvanje i unapređenje životne sredine, kao i za brendiranje Srbije kao ekološke destinacije. Poseban i jedinstven segment projekta predstavlja internet prodaja ekoloških proizvoda na našem tržištu zbog čega je postavljen sistem onlajn prodavnice.

Dati projekat je zamišljen kao kontinuirani proces koji se sprovodi pod širim sloganom „BUDI DOBAR, BUDI GREEN (ZELEN), BUDI EKO FIN-a” i predstavlja objedinjen pristup u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, održivog razvoja i ekoturizma u našoj zemlji.

Ponuda internet projekta obuhvata:

 • Onlajn ponudu i prodaju ekoloških proizvoda, kao i dostavu proizvoda na adrese prema zahtevu.
 • Eko brendiranje Srbije u okviru kontinuiranih aktivnosti treba da dovede, u svesti korisnika ekoloških proizvoda i usluga, do prepoznavanja naše zemlje kao ekološke destinacije.
 • Kampanju za očuvanje i unapređenje životne sredine koja se sprovodi na nacionalnom nivou uz saradnju sa svim relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu.
 • Promociju postojećih manifestacija i organizacija sopstvenih ekoloških događaja, koje na najbolji mogući način doprinose promociji i podizanju ekološke svesti, predstavljaju ponudu ekoloških proizvoda i okupljaju najvažnije organizacije, institucije i pojedince u oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja
 • Ponudu ekoturizma u Srbiji koja obuhvata definisane eko turističke pakete naše zemlje i regiona.
 • Promociju eko izdanja iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine, održivog razvoja i ekoturizma koja doprinose podizanju ekološke svesti.
 • Mogućnost odabira jezika (srpski, a predviđeno je uvođenje engleskog jezika).

  
OPIS PROJEKTA
Povod pokretanja internet projekta Budi Eko Fin-a je ocena osnivača - Agencije za marketing i konsalting „Total Idea“, a u skladu sa globalnim inicijativama, da je neophodno preduzeti sve korake ka podizanju svesti stanovništva o problemima  životne sredine i mogućnostima da se neki od njih ublaže korišćenjem ekoloških proizvoda. Dodatno smo hteli da ukažemo na to da postoje rešenja i za ograničeno korišćenje prirodne baštine u okviru formiranih eko turističkih paketa. 
 
Projekat podrazumeva formiranje internet prezentaciju na adresi www.budiekofin.com u okviru koje su date: lista proizvođača ekoloških proizvoda po kategorijama i mogućnost kupovine datih proizvoda preko interneta, serija sopstvenih ekološki brendiranih proizvoda koji treba da podignu svest o ekološkim kapacitetima naše zemlje i regiona, podaci i aktivnosti o kontinuiranoj kampanji za očuvanje životne sredine i održivog razvoja, sve neophodne informacije o ekologiji, nacionalnoj i evropskoj legislativi u toj oblasti, mreža svih relevantnih organizacija u našoj zemlji sa zajedničkom inicijativom za očuvanje i unapređenje životne sredine, novosti i događaji iz oblasti ekologije. Predviđeno je da projekat Budi Eko Fin-a podrži sve važnije događaje ali i da bude pokretač i organizator događaja i manifestacija iz oblasti ekologije i ekoturizma, kao i da pokrene čitavu seriju izdavačkih poduhvata u oblasti ekologije i podizanja svesti o očuvanju životne sredine. Takođe, na portalu će biti predstavljeni zaokruženi eko turistički paket aranžmani, kao i inicijative za formiranje eko turističkih proizvoda. 
 
Poseban i jedinstven segment internet prezentacije Budi Eko Fin-a na našem tržištu predstavlja servis koji ima internet ponudu i prodaju ekoloških proizvoda.  Dati servis treba da omogući proizvođačima i distributerima da na jednom mestu ponude svoje ekološke proizvode iz Srbije. Prezentacija daje mogućnost kupovine, odnosno naručivanja proizvoda i njihovo dostavljanje  putem  pošte . 
 
Vizuelni identitet naglašen je kroz sam naziv projekta Budi Eko Fin-a koji jasno upućuje na ponašanje svakog pojedinca u životnom okruženju. Za zaštitni znak projekta uzet je list drveta LIPE koje je veoma značajno za našu zemlju i region. Lipa je vezana za naše slovensko poreklo i najzastupljenija je na Fruškoj gori (u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji), upravo u regionu gde se nalazi sedište samog projekta.  
 
Inicijativu za dati projekat umrežavamo sa inicijativom nadležnih institucija i organizacija, kao i nacionalnih projekata za očuvanje i unapređenje životne sredine. Potrebu za pokretanjem internet projekta Budi Eko Fin-a definiše činjenica da u našem regionu ne postoji svest o korišćenju ekoloških proizvoda, ali ni objedinjena ponuda i distribucija istih. Dodatna vrednost projekta su kontinuirana kampanja i aktivnosti koje će doprineti da Srbija bude prepoznata kao ekološka destinacija.  
 
U okviru internet portala proizvođačima i posetiocima sajta su date informacije o zakonima i propisima u datoj oblasti, novosti, korisne adrese i kontakti najvažnijih nacionalnih i međunarodnih institucija, opis ekoloških događaja i manifestacija, ponuda ekoloških tura kao i izdanja iz oblasti ekologije. U ponudi su usluge i pomoć proizvođačima ekoloških proizvoda u vezi sa vizuelnim identitetom proizvoda (grafičkog dizajna i pripreme za štampu, štampe na recikliranim i ekološkim materijalima, video i audio produkcije, izrade multimedijalnih prezentacija, animacija, internet prezentacija), ali i savetodavne usluge u vezi sa apliciranjem za domaće i međunarodne fondove za ekologiju, održivi razvoj i ekoturizam.
 
Na portalu su zastupljeni isključivo proizvodi koji zadovoljavaju ekološke kriterijume i standarde.
 
Ciljna grupa (posetioci) portala su korisnici ekoloških proizvoda, društveno odgovorne firme i kompanije, posetioci ekoloških manifestacija, domaći i strani eko turisti, stručna javnost, mediji, građanstvo.
 
CILJEVI PROJEKTA

 • Formiranje jedinstvene baze podataka ekoloških proizvoda sa detaljnim informacijama o proizvodima po kategorijama.
 • Formiranje internet prodavnice koja omogućava plasman i laku dostupnost ekoloških proizvoda.
 • Stvaranje nacionalnog ekološkog brenda Budi Eko Fin-a.
 • Pozicioniranje i promocija autentičnih i lokalnih ekoloških proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.
 • Podizanje nivoa svesti kod stanovništva, firmi, kompanija, donosilaca odluka o ekološkim problemima, kao i o inicijativama za očuvanje životne sredine i održivog razvoja.
 • Uspostavljanje nacionalne mreže institucija, organizacija i proizvođača u oblasti ekologije, zaštite životne sredine i ekoturizma.
 • Promocija Srbije kao ekološke destinacije.
 • Podrška i organizacija ekoloških događaja i manifestacija.


UČESNICI I SARADNICI
Osnivač i realizator internet projekta Budi Eko Fin-a je Agencija za marketing i konsalting „Total Idea” specijalizovana za razvojne projekte u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i projektima u oblasti ekoturizma, kao i za izradu korporativnog identiteta i tržišno pozicioniranje novih proizvoda i usluga. 
 
Odgovornim pristupom svakoj poslovnoj aktivnosti, koristeći koncept kreativnosti bez granica i posvećenosti svakom klijentu i projektnom zadatku, agencija „Total Idea” se pozicionira na tržištu.
 
Predstavnik agencije „Total Idea” i osnivač projekta Budi Eko Fin-a ima višegodišnje iskustvo u projektima iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja, ekoturizma i usluga, medija, razvojnih i investicionih projekata tokom kojih je aktivno učestvovao na promociji održivog razvoja i eko turističke ponude Srbije, a u saradnji sa najvažnijim institucijama i organizacijama iz pomenutih oblasti.
 
Stalni saradnici i učesnici u projektu su proizvođači ekoloških proizvoda, organizatori ekoloških događaja i eko tura, izdavači eko izdanja, udruženja i organizacije iz oblasti ekologije, stručnjaci iz oblasti marketinga, grafički i veb dizajneri, fotografi, stručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, eko novinari, turistički radnici sa bogatim iskustvom i znanjem iz oblasti ekoturizma.

 
PODRŠKA PROJEKTU
Internet projekat Budi Eko Fin-a je dobio logističku podršku nadležnih institucija iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine: Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i njegovih radnih jedinica, fakulteta i drugih obrazovnih institucija iz datih oblasti, specijalizovanih medija iz oblasti ekologije, lokalnih uprava za ekologiju, većine proizvođača ekoloških proizvoda, kao i institucija i organizacija iz oblasti usluga u turizmu: Ministarstva finansija i privrede - Sektora za turizam, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Vojvodine, asocijacija i udruženja koja promovišu ekoturističku ponudu Srbije, fakulteta i drugih obrazovnih institucija iz oblasti usluga u turizmu, specijalizovanih medija iz oblasti turizma, a u vezi sa ponudom ekoturizma u našoj zemlji, kao i podršku privrednih komora i drugih organizacija koje se bave preduzetništvom.

 
POZIV
Pridružite se inicijativi da očuvamo naše životno okruženje i podignemo svest o ekološkim problemima i mogućnostima za njihovo rešenje. Sve aktivnosti preduzete u okviru projekta promovišuekološke proizvode u zemlji i regionu, našu prirodnu baštinu i pozicioniraju Srbiju kao ekološki svesnu destinaciju. Projekat Budi Eko Fin-a je jedan od alata za postizanje konačnog cilja - da živimo u skladu sa prirodom.
 
Pridružite nam se i dajte vaš doprinos za čistiju Srbiju!